Fujifilm lisäsi tuoreimpaan X-E2-runkoonsa wifin. Se on erityisen hyödyllinen reissussa, kun ei tarvitse kantaa läppäriä mukana pelkän Lightroomin vuoksi. Kätevä se on myös silloin, kun ei halua ostaa kallista Lightroomin lisenssiä, tai muuten vain haluaa päästä helpolla hyvään lopputulokseen.
JPG:n siirto kamerasta onnistuu Fujin oman sovelluksen avulla mm. iPadiin tai iPhoneen. Kuvat on yllättävän kätevä työstää kosketusnäytöllä vaikkapa Googlen ilmaisella Snapseedillä tai Vscocamilla.
RAWit varalle, JPG:t riittää
Kuvasin tänään muutaman ruudun Fujilla ja päätin mielenkiinnosta testata, miten erinäköistä jälkeä tulee käsitellessä iPhonella JPG:ä vs. RAW-tiedostoja Lightroomissa. Tein kaksi versiota samasta kuvasta. Tarkoituksena ei ollut havitella samankaltaisuutta, ainoastaan katsoa mihin suuntaan silmä vie kuvaa kullakin työkalulla. Iphonen kuvat työstin Vscocamissa.
On selvää, että RAW on monin verroin kätevämpi, mikäli kuvaa joudutaan yli- tai alivalottamaan rajusti jälkikäteen. Useimmiten JPG:n kanssa kuitenkin pärjää loistavasti harrastelussa.
Lightroomilla pääsee hinkkaamalla aina parempaan lopputulokseen, mutta kosketusnäytölle tehtyjen sovellusten etu on helppous. Vipuja ei välttämättä tarvitse väännellä lainkaan, sillä sovelluksen valmiit presetit ovat yllättävän monipuolisia ja hyvin tehtyjä. Näissä kuvissa säädöt on tehty pitkälti käsin.
Ensimmäiset ovat iPhonella käsiteltyjä, jälkimmäiset RAWeja. Kummat näyttävätkään paremmalta? Iphonen pienellä ruudulla tehdyt vs. iso ruutu ja säädintaivas. Kommentteja kaipaan, ihan taas mielenkiinnosta. Osa salamaruuduista ylivalottui, josta johtuu ero valotuksissa.