Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, kun sanotaan että turhaa photoshoppausta tulee välttää kaikin keinoin. Sanonta "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" päteekin valokuvauksessa erityisesen hyvin. Mitä enemmän näet vaivaa valmistella etukäteen sitä vähemmän käsittelyyn tarvitsee varata aikaa. Ammattilainen säästää suunnittelulla valtavan määrän euroja, sillä yllätyksiä tulee vähemmän ja jälkikäsittely on vähäisempää. Itselle yksi tärkeimmistä asioista on pitää kuva luonnollisena ilman että sitä on selkeästi viety eri suuntaan jälkikäsittelyssä. Taitavinkaan photoshop-velho ei valaise kuvaa jälkikäteen tai korjaa ryppyistä heikosti valaistua vaatetta edustavaksi. Keräsin alle muutamia tärkeinä pitämiäni seikkoja muotikuvauksen saralta.
Rypyt ja nypyt
Oli kyse alusvaatteista tai hääpuvusta, on vaatteen aina oltava hyvässä kunnossa ja täydellisen sileä. Rypyt ovat ylimääräinen elementti kuvassa ja niitä on työläs tasoittaa jälkikäteen. Toinen vaatteissa huomioitava seikka on istuvuus. Hakaneuloilla ja teipeillä korjaaminen on hyvin tavallista mutta katso myös miten malli kantaa vaatetta. Ohjaa asentoihin joissa asu ja vartalo molemmat ovat edukseen ja varmista aika ajoin ettei asu ole "valahtanut" mallin liikkuessa.
Iso näyttö kuvien tarkkailua varten
Aina jos siihen on mahdollisuus ja kuvaat studiolla, esikatsele kuvia isolta ruudulta. Salamayksiköiden ohjausvalot eivät paljasta kuin puolet totuudesta ja kameran pikkunäytöltä varjot, ilmeet ja yksityiskohdat on vaikea erottaa.
Ylivalota mieluummin
Perusjuttuja, jotka näyttävät kaikesta huolimatta välillä unohtuvan. Siinä missä alivalottunut raw-kuva kerää raetta ja pilaa piirron, ylivaloittunut kuva pysyy helpommin terävänä ja on jälkikäsittelyn kannalta varmempi valinta. Pyri siis mieluusti hieman haluttua kirkkaampaan raakakuvaan ja himmennä jälkikäteen. Herkästi ylivalottuvia pintoja kuvatessa on hyvä ottaa suoraan optimaalisesti valotettu kuva.
Luonnollinen iho
Jos joku häiritsee, niin se on airbrushattu iho. Airbrush tuhoaa huomaamatta valon iholle luomat yksityiskohdat jolloin kuva on heti käsitellyn näköinen. Jos iho on hyvin valaistu, se näyttää jopa paremmalta kuin oikeasti onkaan, jolloin ainoat työkalut joita tarvitset on clone ja healing brushit. Perussääntö ihoa valaistessa on käyttää pehmeää valoa täytevalona, jottei kova valo luo ihohuokosiin varjoja. Esim. styroksin kautta heijastaminen tai isohkon softboxin käyttö käy hyvin tähän tarkoitukseen.
Taustat puhtaaksi
Note to myself: Älä koskaan jätä taustoihin asioita, joita et sinne halua. Salamalaitteet, oksat, heinät, reiät fondissa ja kaikki muu kuvaan kuulumaton jonka ajattelit photaroida pois mutta jonka pienellä työllä korjaat kuvaustilanteessa. Näe se vaiva etukäteen niin vältyt isolta työltä jälkikäteen.